Učinkovito razstrupljanje ni nekaj, kar je za vse ljudi enako! Pametno je, da se razstrupljanja lotimo načrtno in po nam prilagojenem protokolu, glede na to kakšno pomanjkanje vitaminov in mineralov imamo.

Namreč večje kot je pomanjkanje mineralov, bolj se zastrupimo z njihovimi strupenimi nadomestki, kot npr.:

Če nimam dovolj Silicija, se nam kopiči Aluminij.

Kalcij in Fosfor gradita kosti in ob pomanjkanju se toliko bolje veže Svinec.

Poleg tega pa morajo biti nekateri minerali v pravilnem medsebojnem razmerju, katerega odstopanja nam ga lahko izmeri Oligoscan:

Kalij : Natrij (to razmerje uravnava Kalij-Natrijeva črpalka)

Cink : Baker = 9 : 1

Kalcij : Fosfor

Kalcij : Magnezij

Pri dodajanju npr. v multivitaminih je potrebno paziti, da ne predoziramo minerale, dočim predoziranje pri vitaminih topnih v vodi ni tak problem, če imamo zdrave ledvice, saj višek izločimo z urinom.

Ko Kalij – Natrijeva črpalka črpa Natrij ven iz celic in Kalij v celice, le ta tudi izpodriva težke kovine.

Za delovanje te K / Na črpalke pa porabimo kar 40% celotne energije v mirovanju! Torej moramo poskrbeti za mitohondrije, male organelčke (sestavni deli celic), ki proizvajajo energijo (ATP = Adenosine TriPhosphate), da bodo v teh celicah proizvedli dovolj energije, ki se bo po potrebi porabila za razstrupljanje, delitev celic in rast/obnovo, pretvorbo beljakovin, aktivni transport nutrientov, … Dovajanje hrane, konkretno maščob v mitohondrije opravlja aminokislina L-Karnitin, ki je predvsem v mesu, ribah in mlečnih proizvodih, lahko pa jo telo tudi naredi samo iz aminokislin L-Lizin in L-Metionin. Dodajanje L-Karnitina lahko pomaga torej pri pridobivanju energije v mitohondrijih in s tem pri presnovi in kurjenju maščob, pri diabetesu, pri povišanem pritisku, pri odpravljanju oksidativnega stresa v žilah in pri srčno-žilnih obolenjih. Pomaga tudi pri varčevanju potrošnje SAM (S Adenozin Metionin) molekul, ki jih rabi veliko procesov v telesu, med drugim ravno za metilacijo, za pravilno delitev celic, za razstrupljenje. Pri sintezi L-Karnitina namreč porabimo kar 50% SAM molekul, kar pomeni, da je to pri veganih zelo potratno!